S

RAUHAN

NEUVOTTELIJA

MITEN KONFLIKTEJA RATKAISTAAN

”Koska mitään ei ole tehtävissä, me allekirjoitamme tämän paperin.”*

Rauhanneuvottelija on nukketeatteriesitys myrskyn silmässä sijaitsevasta neuvottelupöydästä, pöytään haudatuista uhreista, sodan osapuolista ja puolueettomuuteen pyrkivästä neuvottelijasta. Esitys istuttaa meidät keskelle suljettujen ovien takana käytävää keskustelua. Rauhanneuvottelija kutsuu pöytään kaikki konfliktin osapuolet – inhimilliset ja muodottomat, tappajat ja tapetut, valtiolliset elimet ja riitelevät perheenjäsenet. Pöytään ilmestyy myös todellisiin henkilöihin perustuvia hahmoja - Alfred Nobel, Nelson Mandela, Helena Ranta, Malala Yousafzai, Saddam Hussein. Kaikkia on kuultava.

 

Rauhanneuvottelijan liikkeellepaneva voima on huoli tulehtuneesta maailman tilasta. Esitys perustuu dokumentaarisiin lähteisiin ja keskusteluihin rauhanvälityksen ja neuvottelun asiantuntijoiden kanssa. Kylmän vakavia teemoja lävistää maagisen realismin ulottuvuus, jossa pöydälle kohoaa ja murenee kaupunkeja ja rauhankyyhkyä tarjoillaan diplomaatti-illallisten pääruokalajina.

 

Teoksen itseoikeutettu päähenkilö on Rauhanneuvottelija – ihminen, jonka ammattina on toivon herättäminen. Mikä voi kääntää vihan uudeksi aluksi?

”Sovitteluehdotus on aina osapuolille pettymys. Niin sen pitääkin olla.”**

 *GAMin neuvottelija Nur Djuli Acehin rauhanprosessissa, viittaus artikkelista, Suomen kuvalehti 32/2006, Katri Merikallio

 

**viittaus kirjasta: Pekka Haavisto: Anna mun kaikki kestää - sovinnon kirja, WSOY 2011

Rahoittajat: Suomen Kulttuurirahasto, Turun Teatterisäätiö, Koneen Säätiö, Taiteen edistämiskeskus- Varsinais-Suomen taidetoimikunta, Taiteen edistämiskeskus - taiteilija-apuraha Outi Sippola.

ESITYKSET

TYÖRYHMÄ

TEKIJÄESITTELY:

Johanna Latvala

Veera Lehtola

Nukketeatteritaiteilija ja lavastaja. Hänen edellinen ohjauksensa Sarah Kanen 4.48 Psykoosi nähtiin TEHDAS Teatterissa keväällä 2015. Johannan lavastuksia on nähty mm. TEHDAS Teatterissa ja Turun kaupunginteatterissa. Tämä esitys on syntynyt halusta etsiä puolueettomuutta, joka ei kuitenkaan olisi välinpitämättömyyttä.

Kahtaalleen osoittava liikkuvan kuvan ja sanojen alan ihminen. Veera on nopea, mutta harjoittelee hitautta, puhuu opetellen kuuntelemista, janoaa kaikenlaista ja on (rauhanneuvottelijan tiimoilla) havahtunut pettymisen kirpeään kauneuteen.

Maria Laitila

Alma Rajala

Poikkitaiteellinen esiintyjä ja taidekasvattaja. Sovituksen tekojen areenoilla hänen käsissään rauhanpiippu on muuntautunut kahvikupiksi. Kohtaa konfliktit soturimaisella rohkeudella ja harkitsee intuitiivisesti aseensa.

Nukketeatteriin taipuvainen ohjaaja ja esiintyjä.

Ala-asteen luokkalehdessä se kerrottiin: ”Alma suuttuu helposti mutta on kiva kun leppyy.” Tällä temperamentilla on tullut nähtyä monta kiehahdusta ja monta strategiaa niiden selvittämiseksi. Aina voi olla kiitollinen kun muistaa hengittää, pysähtyä ja kuunnella, itseään ja toista. Se taito on sentään aikuisuuden etuoikeus ja velvollisuus, eikö niin.

Sirpa Järvenpää

Outi Sippola

Nukettaja, näyttelijä, musiikin parissa pyörijä.

Jähmettyy konfliktin edessä ja reagoi usein vasta kun on liian myöhäistä. On mestari vähättelemään ahdistavia tilanteita. Yöllä valvotut tunnit ovat oivallista kasvualustaa näille vähättelyn kohteille.

Nukketeatterillisten konseptien kehittäjä, esiintyjä, festarihenkinen organisoija, seikkailija. Kykenee tosipaikan tullen muuntumaan aikuiseksi ja selvittämään konfliktitilanteitaan puhumalla ja ottamalla järjen käteen. Kokee tämän kuitenkin hyvin vaivalloiseksi huolimatta siitä, että uskoo dialogin voimaan. Kaikkein mieluiten välttelisi näitä tosipaikkoja ja haihtuisi ilmaan usvan lailla konfliktitilanteen kynnyksellä.

Maiju Tainio

Jarkko Forsman

Rauhankasvatustyötä tekevä monialainen nukketeatteritaiteilija. Maiju uskoo nähdyksi tulemisen voimaan ja konfliktien ratkaisemiseen dialogin keinoin. Maiju pyrkii kohti rauhaa myös treenaamalla poskilihaksiaan taltuttaakseen ajoittaisen, kiusallisen verbaali-inkontinenssiongelmansa.

Tilan ja valon neuvottelija. Mikä kestää polttavaa valoa, mikä on määrä jäädä varjoihin? Jarkko on usein konfliktissa ajan kanssa. Etsien oikeaa hetkeä kommunikoida ilman, että hävittää aikaansa, mutta ei veisi muiden aikaa tarpeettomasti. Konfliktit ratkeavat kommunikoiden, kuunnellen ja hyväksyen.

Hilla Väyrynen

Maria Junno

Nukketeatterista ponnistava musiikin ja äänen tekijä.

Hän on konfliktin äärellä ymmällään. Törmäyksen hetkellä aika pysähtyy.

Kun vastakkaista osapuolta katsoo, näkee oman hirviönsä. Hirviöitä ei ole mukava kohdata. Hilla pitää mukavuudesta ja on valmis näkemään aika paljon vaivaa välttääkseen hirviöt. Mutta ajan pysähtymisestä hän pitää. Kun aika pysähtyy, hirviökin on vain se, sellainen.

Monitaiteellisten hankkeiden ja näyttämötaiteen parissa työskentelevä tuottaja. Vastakkainasettelujen ja konfliktien ruokkiminen niin lähellä kuin jossain tuolla kaukana ahdistaa Mariaa. Hänelle taide tarjoaa toivoa ja mahdollisuuden keskustelun herättämiseen ja uusien ajatusten synnyttämiseen.

Riikka Mäntymaa

Jussi Virkkumaa

Monialainen pukusuunnittelija, jonka konfliktit ovat usein sisäisiä. Riikalle konflikti on epäluonnollinen mutta edistykselle välttämätön tila.

Kuvallinen dokumentoija ja esteettisen harmonian tarkka-ampuja. Mainio popcorn-kokki. Pelkää pahinta mutta toivoo parasta.

Henri Hyökyvirta

Muusikko, äänisuunnittelija ja säveltäjä. Rauhanneuvottelijassa Henri on ottanut itselleen uuden, mutta esityksen kululle oleellisen roolin, hän toimii näyttämömiehenä kulisseissa. Henri on optimisti, joka tykkää taiteesta, matkustelusta ja elämästä.

-

RAUHAN

NEUVOTTELIJA

-

ESITYKSET

TYÖRYHMÄ